Musim sing Kagum, Urip lan Budaya

Best of Japan

Kulawarga Jepang! Hubungan manungsa tradisional saya suwe saya apik

Ing kaca iki, aku kepengin nerangake babagan hubungan kulawarga ing Jepang. Kaya akeh wong Asia liyane, kita banget ngurus kulawarga. Nanging, hubungan kulawarga kulawarga Jepang saya suwe saya apik. Akeh wong sing ninggalake kutha ing kutha, banjur manggon ing kutha. Biyen, Jepang dadi kulawarga babagan bocah loro, nanging bubar wis akeh pasangan sing ora duwe anak. Kajaba iku, ana uga luwih akeh wong sing ora omah-omah. Mangkono mandhaping mandhap kanthi cepet. Aku mikir sampeyan bakal kaget yen wong Jepang sing mlaku ing kutha wis tuwa nalika teka ing Jepang. Amarga para mudha mudun, wong tuwa wis tambah akeh. Aku manawa kahanan saiki ing Jepang bakal kedadeyan ing pirang-pirang negara.

Taun 1970an: Wong enom Jepang nggawe omah kanthi mung pasangan lan bocah loro

Wanita ora bisa kerja, konsentrasi kanggo ngrawat bocah

Kaping pisanan, coba nonton video ing ndhuwur. Kulawarga Jepang ing taun 1970-an sing ditampilake ing video iki. Ing jaman iki, wis biasa kanggo bojone kudu sregep lan para garwa padha musatake marang tugas omah lan ngrumati bocah.

Kanggo bocah enom Jepang ing wektu kasebut, kulawarga cilik sing duwe anak loro dadi kulawarga sing paling becik. Sadurunge sadurunge, nenek-nenek sing urip bebarengan ing Jepang, urip karo kulawarga gedhe. Nanging, para nom-noman ing jaman saiki pindah saka negarane menyang kutha, adoh saka simbah-simbah lan nenek moyang, dheweke nggawe kulawarga sing becik.

Garwa nalika semana ora kerja. Sadurunge, ing Jepang, kajaba sawetara kelas sing ndarbeni hak istimewa, wanita biasane tetep makarya. Nanging akeh wanita enom ing wektu kasebut sawise kerja lan wis bebojoan lan kepengin banget konsentrasi kanggo ngrawat bocah minangka ibu rumah tangga. Sanajan wanita kepengin tetep kerja, ing wilayah kutha ora akeh tenaga kerja kanggo wanita sing nikah. Iki uga ana ing latar mburi.

Akeh masalah sing kedadeyan ing "kulawarga becik"

Kulawarga Jepang

Wong Jepang ing jaman semana padha-padha kepengin ndarbeni kulawarga cilik lan awake dhewe. Tiyang-priyayi kasebut nilar kulawargane menyang garwane lan padha nglumpukake tugas. Wanita kasebut duwe posisi "ibu rumah tangga" sing ora bisa mlaku, lan ngasihi katresnan marang anak-anake.

Nanging, akeh masalah wiwit kedadeyan ing kulawarga cilik iki ing Jepang. Wong lanang kerja nganti suwe supaya bisa diarani "kewan kewan", lan suwalike, dheweke kesel. Wanita nggedhekake anake anake ing omah tanpa nenek lan bojo. Kanggo alasan kasebut, mula dheweke ngalami akeh sangsara.

Hubungane karo simbah-simbah sing wis ditinggal ing deso uga saya tipis. Kanthi cara iki wong Jepang mulai njelajah hubungan kulawarga liyane sing beda.

 

2020's: wong Jepang mulai njelajah hubungan kulawarga anyar

Kulawarga Jepang

Dina iki, aku nganggep manawa wong Jepang trenyuh lan nggolek ing saben posisi babagan nggawe hubungan kulawarga anyar.

Akeh masalah ing mantan "kulawarga ideal". Pisanan, amarga wong-wong meh ora duwe wektu karo kulawargane, dheweke nyemplungake pakaryan, saengga hubungan kulawarga ambruk. Merga ngono, para bojo enom saiki wis ora peduli karo bojone lan mbesuk anak.

Ing tilas "kulawarga ideal", wanita ora bisa nyambut gawe lan nuduhake kabisan. Beda karo wanita enom saiki luwih seneng pengin terus kerja sanajan wis bebrayan. Sing cukup umum. Kita ngupaya cara kanggo nggawe hubungan kulawarga ing ngendi wanita kanthi bebas bisa ningkahan sawise omah-omah.

Dadi jujur, aku mikir yen cara nggawe hubungan kulawarga anyar tajem. Pisanan, sanajan wong pengin entuk luwih akeh wektu karo kulawargane, perusahaan kasebut isih mbutuhake tenaga kerja sing suwe. Sing nomer loro, sanajan wanita kepengin ngimbangi kerja lan kulawarga, perusahaan, tasih, bojone isih asring ora kerja.
Aku rumangsa yen wong Jepang rada rame. Kanggo luwih ngormati kulawargane cilik lan luwih rumiyin sesambungan karo wong tuwane, kita kudu golek cara supaya bisa luwih bebas. Saiki, Jepang isih bisa ngupayakake cara kerja lan cara urip ing posisi masing-masing.

Ing ngisor iki yaiku gambar video saka wanita Jepang sing berjuang kanggo ngimbangi kerja lan pambesaran anak. Tulung yen sampeyan ora mikir.

 

Aku matur nuwun kanggo maca nganti pungkasan.

 

Babaging kula

Bon KUROSAWA  Saya suwe kerja dadi editor senior Nihon Keizai Shimbun (NIKKEI) lan saiki wis kerja minangka panulis web independen. Ing NIKKEI, aku dadi kepala editor editor babagan budaya Jepang. Ayo kula ngenalake pirang-pirang perkara sing nyenengake lan menarik babagan Jepang. Mangga deleng artikel iki kanggo katrangan luwih.

2018-06-07

Hak Cipta © Best of Japan , 2021 Kabeh Hak Dilindhungi.