Musim sing Kagum, Urip lan Budaya

Best of Japan

Potret geografi Maiko ing Gion Kyoto = shutterstock

Potret geografi Maiko ing Gion Kyoto = shutterstock

Harmony of Tradition & Modernity (1) Tradhisi! Geisha, Kabuki, Sento, Izakaya, Kintsugi, pedhang Jepang ...

Ing Jepang, isih akeh perkara lawas sing isih ana. Contone, dheweke dadi kuil lan kuil. Utawa dheweke minangka kompetisi kayata Sumo, Kendo, Judo, Karate. Ana akeh fasilitas unik kayata adus umum lan pub ing antarane kutha-kutha. Kajaba iku, ana macem-macem aturan tradisional ing gaya urip wong. Minangka salah sawijining ciri utama masarakat Jepang kanggo ngajeni tradhisi. Ing kaca iki, aku bakal ngenalake bagean sing tradisional.

Wanita Jepang Nganggo Kimono = AdobeStock 1
Foto: Seneng Jepang Kimono!

Bubar ing Kyoto lan Tokyo, layanan kanggo nyewa kimonos kanggo turis saya tambah akeh. Kimono Jepang duwe macem-macem warna lan kain miturut musim. Kimono musim panas (Yukata) pancen murah, mula akeh sing tuku. Apa kimono sing dikepengini? Foto Wanita Jepang Jepang Kimono Nganggo Kimono ...

Nomer kasebut tiba banget, nanging ing sawetara desa, para pengantin isih bisa numpak prau cilik menyang tempat kawinan = Shutterstock
Foto: Upacara pernikahan Jepang ing kuil

Nalika lelungan ing Jepang, sampeyan bisa ndeleng pemandangan kaya foto kasebut ing kuil. Contone, ing Meiji Jingu Shrine ing Tokyo, kita kadang-kadang ndeleng panganten nganggo gaya Jepang. Bubar pengantin gaya Kulon tambah akeh. Nanging, popularitas pesta gaya Jepang isih kuwat. Mangga deleng artikel ing ngisor iki kanggo ...

Kabudayan Jepang tradisional

Geisha

Geisha Jepang nindakake acara umum ing kuil ing Kyoto = shutterstock

Geisha Jepang nindakake acara umum ing kuil ing Kyoto = shutterstock

Geisha yaiku wanita sing rumah sakit tamu ing pesta kanthi tari Jepang lan lagu Jepang. Ing Jepang modern meh ora ana maneh, nanging isih ana ing Kyoto.

Ing Kyoto, Geisha diarani "Geiko".

Ana wong sing salah paham geisha minangka wanita sing adol awake dhewe. Geisha beda banget karo wanita kaya ngono. Kosok baline, Geisha wis entuk macem-macem budaya saliyane tari Jepang. Dheweke bisa nyayomi tamu sing sugih kanthi pendhidhikan maju.

"Maiko" minangka pelatihan wanita enom ing Kyoto, sing ngarahake ing Geiko. Dheweke ana ing Gion. Yen sampeyan mlaku ing dalan tradisional Gion, sampeyan bakal bisa ndeleng wong sing mlaku nganggo kimonos sing ayu.

Kinerja Geiko dianakake kaya ing video ing ndhuwur April saben taun. Sampeyan bisa seneng ing panggung sing apik banget.

Kabuki

Kabuki minangka drama tari Jepang klasik sing diterusake wiwit wiwitan abad kaping 17. Wong sing nggawe Kabuki yaiku wanita legendaris sing jenenge "Okuni". Wiwitane ana juru main wanita uga. Kabuki minangka wakil budaya pop ing jaman iki.

Nanging sawise iku, para pelaku wanita diasingake karo pesenan pemerintah sing ora seneng karo tumindak cabul. Pramila, wiwit pertengahan abad kaping 17, Kabuki dadi drama tari sing mung wong lanang main. Ing watesan kasebut, para pelaku ngripta lan nggawe adegan sing unik.

Toshiro Kawatake, panulis Kabuki sing misuwur, nerangake ing bukune "Kabuki: Baroque Fusion of the Arts", "Noh iku klasik, kayadene drama Yunani kuno, dene Kabuki minangka Baroque, analog karo Shakespeare".

Aku wis sering wawancara karo Mt.Kawatake sadurunge. Nganti saiki aku ora kepenak karo kabuki. Amarga aku ora yakin apa sing diomongake para pentas ing panggung. Nanging, sawise nampa saran saka Mt.Kawatake, aku mutusake seneng kaendahan kabeh tahapan. Banjur aku seneng banget marang Kabuki.

Napa sampeyan ora seneng karo drama tari baroque Jepang?

Kabuki utamane dianakake ing Tokyo, Osaka lan Kyoto.

Sumo

Sumo minangka kompetisi gulat sing dikembangake kanthi mandiri ing Jepang. Gulat sumo gedhe tabrakan ing saben bunder sing ditemtokake. Penulis Sumo entuk kamenangan kanthi cara nolak mungsuh metu saka bunder utawa nggulung menyang lemah.

Sumo asring dianggep minangka salah sawijining kompetisi olahraga ing jaman modern. Nanging sumo sejatine minangka acara tradisional adhedhasar Shinto. Jaman mbiyen, sumo dianakake lan dikhususake kanggo para dewa ing festival kuil. Yen lunga menyang kuil lawas ing propinsi sampeyan bisa nemokake papan kanggo sumo ing kuil.

Malah saiki, pegulat sumo nindakake macem-macem ritual adhedhasar Shinto. Panjaluk sumo dibutuhake ora mung kudu kuwat, nanging uga tetep tata krama.

Drum Jepang

Jepang saya suwe nggunakake kendang. Kita wis nggunakake drum ing upacara suci suci lan ing kabuki lan tahap liyane. Drum Jepang bakal nyuarakke pikirane lan ngencengi pangrasa. Aku biyen main kendo (anggar Jepang) sadurunge. Malah ing Kendo, kita nindakake ritual kanggo nutul drum sadurunge miwiti praktek, lan nalika wis rampung latihan kita ngalahake kendang uga.

Saka setengah abad kaping-20, klompok seniman sing nindakake pagelaran drum Jepang iki muncul lan wiwit nganakake konser ing luar negeri. Yen dheweke tekan negara sampeyan, bukak.

 

Urip Jepang

Saka kene, aku bakal ngenalake barang-barang tradhisional sing ana ing uripe masarakat Jepang. Kaping pisanan, aku bakal nerangake apa sing sampeyan alami nalika mlaku-mlaku ing kutha nalika sampeyan tekan Jepang.

Barang-barang tradisional ing kutha-kutha ing Jepang

Sento

Sento minangka mandi umum gaya Jepang. Ana sumber panas ing bagean, nanging akeh Setnto godhok banyu panas. Ana akeh papan ing ngendi layang asep dipasang. Cerobong iki kaya simbol Sento.

Ing jaman biyen, mula candhi-candhi lan kuil-kuil wis mandheg adus umum kanggo masarakat sing mlarat. Ing periode Edo (abad kaping-17 - abad kaping 19), ora dilarang nyipta ruangan kulawarga ing kulawarga liyane tinimbang kelas hak istimewa supaya nyegah geni ing Edo (Tokyo). Pramila akeh Sento lair.

Mandi seneng-seneng kanggo umume masarakat. Ing sawetara Sento gedhe, Rakugo, tukang crita tradisional Jepang, dimainake. Sento ing jaman Edo ora dibagi antarane lanang lan wadon, mula umume mlebu bareng.

Bubar, amarga umume omah-omah wis adus, jumlah wong sing nggunakake Sento wis mudhun banget. Nanging, sawetara Sento isih tetep operasi. Kejaba iki, fasilitas adus gedhe (Super Sento) sing bisa digunakake kanggo macem-macem jinis adus lan entuk popularitas.

Ing ngisor iki sing populer Super Sento ing Tokyo. Ana akeh Sento super liyane saliyane. Yen sampeyan kepincut, priksa sadurunge dheweke teka ing Jepang.

>> Situs web resmi Oedo Onsen Monogatari kasedhiya ing kene

 

Izakaya

Izakaya minangka pub gaya Jepang. Maneka warna omben-omben ditawakake ing Izakaya, utamane, shochu, bir. Menu panganan ana maneka warna.

Izakaya berkembang sajrone jaman Edo (wiwit abad kaping 17 nganti abad ka-19), lan wiwit saiki, minangka papan kanggo wong-wong padha kumpul lan mendem. Nanging, ing jaman modern, macem-macem wong, kalebu wanita, nggunakake. Alkohol lan panganan saka jinis sing populer kanggo wanita uga disiapake.

Akeh Izakaya sing narik kawigaten amarga luwih murah tinimbang restoran, restoran hotel mewah lan liya-liyane. Dina dhahar akeh.

Bubar turis saka luar negeri uga nggunakake Izakaya akeh. Minangka alesan populer kanggo seneng swasana wong Jepang.

Barang-barang tradhisional ing gesang masarakat Jepang

Tatami

Tatami minangka bahan lantai sing digunakake ing omah Jepang. Ing omah-omah tradisional Jepang, akeh kamar ditutupi sawetara tikus tatami persegi. Ing permukaan tatami tikar cacah sing akeh tanduran sing diarani rush (rush) dirajut.

Aku mikir yen kadang sampeyan diajak menyang kamar nganggo tikar tatami yen sampeyan lunga menyang omah Jepang. Kahanan kaya ngono, coba coba ngapusi matar tatami. Mungkin sampeyan rumangsa seneng banget. Ing Jepang sing lembab, tikar tatami kepenak banget.

Ora let suwe tikar tatami teka nyebar ing omah Jepang. Biyen, akeh omah ing Jepang duwe papan kayu. Tatami tikar mung diseleh ing papan sing dipasrahake wong kelas hak istimewa. Ing jaman Edo (wiwit abad kaping 17 nganti abad kaping 19), tikar tatami nyebar, nanging ing petani lsp, lantai bumi utawa wit isih durung ana.

Bubar pirang-pirang omah gaya Kulon tambah akeh ing Jepang, lan jumlah omah sing nemplek tikar tatami ing kamar kasebut saya gedhe. Nanging, ing kuil-kuil lan Ryokan (hotel gaya Jepang), aku mikir yen sampeyan bakal bisa ndeleng tikar tatami maneh. Coba coba sentuh mat tatami sing apik digawe para pengrajin.

Fusuma

Ing omah-omah tradisional Jepang, "Fusuma" digunakake kanggo misahake kamar lan kamar. Fusuma digawe kanthi masang kertas utawa kain ing sisih loro saka pigura kayu. Nalika mlebu lan metu saka kamar, kita geser Fusuma miring.

Fusuma mung nempelake kertas utawa kain, saengga bisa gampang nyemprot. Nalika aku isih bocah, aku dolanan ing ruangan, nendhang Fusuma lan mbobol, aku giris karo mbah. Aku mikir yen ana akeh wong Jepang sing padha karo pengeling-eling.

Amarga Fusuma ora duwe jampel swara, mula wong Jepang bisa ngrungokake apa wae sing ditindakake ing kamar sabanjure. Biyen, aku isih manggon ing hotel gaya Jepang sing dioperasikake wiwit jaman Edo (wiwit abad kaping 17 nganti abad kaping 19). Malah nalika iku, aku meh krungu swarane wong ing kamar sabanjure. Secara pribadi, aku ora apikan babagan perkara kaya ngono.

Yen sampeyan menyang candhi gedhe, sampeyan bisa ndeleng Fusuma kanthi gambar sing apik ing permukaan. Kayane wong-wong sugih lawas seneng lukisan saben Fusuma. Sampeyan bisa uga tegese ora ana bocah sing kasar kaya Fusuma.

Shoji

Shoji meh padha karo Fusuma. Nanging, Shoji asring digunakake kanggo pemisahan ruangan saka koridor supaya cahya njaba nembus. Shoji digawe kanthi masang kertas Jepang ing pigura kayu. Kertas jepang banget lancip, njaba cahya sithik sithik. Kanthi nggunakake Shoji, ruangan Jepang diisi sinar srengenge lan dadi padhang. Shoji nglindhungi cahya sethithik, saéngga ora dadi lampu sing kuwat ing ruangan, nanging lampu sing lembut dilebokake.

Aku wis krungu teori ahli sosiologi Amerika sing ujar "alangan Shoji ngalangi wanita karir Jepang." Ora preduli kepiye wanita promosi, pria nindakake bisnis ing mburi Shoji. Wanita ora tau bisa mlebu mburi Shoji. Wanita mesthi bisa ndeleng bayangan pria liwat shoji, nanging ora bisa melu nggawe keputusan. Aku ngira iki minangka teori sing menarik. Shoji lancip, nanging anane umume.

Futon

"Wong Jepang turu ing lantai, ora ing amben." Kadhangkala aku krungu swara kaya saka luar negeri. Iki ora salah, nanging ora akurat. Jepang nggawe futon Jepang ing lantai tatami. Lan turu ing Futon sing.

Futon duwe rong jinis. Salah sijine yaiku Futon nyebar ing tatami. Kita bakal ngapusi babagan iki. Liyane iku Futon kanggo kita. Futon iki alus lan anget.

Yen sampeyan tetep ing Ryokan (hotel gaya Jepang), sampeyan bisa turu karo Futon. Coba coba iku.

Ing omah-omah Jepang, kita ora nginep amben lan turu ing Futon. Kanthi cara iki, kita bisa nggunakake ruangan kanthi ruangan kanggo macem-macem tujuan ing wayah awan. Yen ngresiki Futon ing wayah awan, kita uga bisa nyegah kelembapan. Futon banget migunani.

Nanging, ing taun-taun pungkasan, akeh wong Jepang sing turu mung turu tinimbang futon. Amarga kamar tatami saya mudun.

Secara pribadi, aku seneng karo Futon. Aku isih pasang Futon ing ruangan Tatami, turu kanthi kepenak!

Teknologi Jepang tradisional sing isih diwarisake

Diposaken Kintsugi

Ana macem-macem teknologi tradisional ing Jepang. Antarane wong liya, sing khusus dakkenal yaiku teknologi sing diarani Kintsugi.

Kanthi teknologi Kitsugi, kita bisa nggabungake potongan kasebut lan ngasilake wujud asli sanajan keramik kasebut istirahat.

Teknologi iki wis diwenehake dening para perajin trampil ing wektu sing suwe. Tukang tukang nggunakake lacquer kanggo nggabungake potongan. Lacquer minangka jinis SAP lan dadi adesif. Sabanjure, ngetrapake bubuk emas menyang bagean sing nyambung. Mangga deleng video ing ndhuwur kanggo rincian.

Kintsugi uga diarani kintsunagi. Apa sing dadi teknologi iki yaiku semangat upacara Jepang. Ing upacara teh, kita nampa perkara-perkara kaya mengkene. Yen retak, kita seneng pemandangan sing rusak.

Wong modern asring mbuwang langsung yen ana sing ngrusak. Ing jaman modhèrn iki, Kintsugi ngandhani cara urip sing apik.

Sayange, sampeyan ora bisa gampang tuku produk Kintsugi. Kitsugi minangka prekara sing sampeyan njaluk gaweyan nalika kerjane favorit sampeyan rusak. Nanging, ing lantai siji "Hotel Kanra Kyoto" ing Kyoto, para pengrajin ngoperasikake "kitsugi studio RIUM". Kanggo rincian, waca situs ing ngisor iki. Saka kaca ndhuwur menyang kaca "lounge & toko", sampeyan bakal ketemu kintsugi!

>> Situs resmi Hotel Kanra Kyoto ana ing kene

 

Pedhang Tatara & Jepang

Pungkasan, aku kepengin ngenalake teknik tradisional sing ana gandhengane karo pedhang Jepang.

Kabeh pedhang Jepang digawe saka wesi khusus. Wesi diprodhuksi dening metode nggawe baja tradisional "Tatara" sing ditepungi ing film ing ndhuwur.

Pembuatan baja iki ditindakake mung ing Okuzumo sing ana ing wilayah pegunungan Honshu sisih kulon wiwit Januari nganti Februari saben taun. Diterusake dening pengrajin sing trampil. Para perajin nggawe tungku gedhe kanthi kekenthelane. Sijine wesi wesi ing kana lan panasake kanthi suhu sing rada rendah kanthi areng. Kanthi cara iki wesi banget murni diprodhuksi.

Butuh patang dina lan bengi sapisan kanggo ngasilake wesi. Tukang tukang ndedonga marang Gusti Allah dhisik, sawise iku, terus nyetel geni meh tanpa turu. Akhire dheweke nyuwur pawon lan njupuk wesi panas sing metu.

Aku wis tau dadi pemandangan. Udakara udakara jam 5 ing wulan Februari. Mlaku salju. Sirup ing pawon mau banjur dadi esuk nalika tukang gawe angin. Aku dadi kobong amarga panas. Pakaryan nglawan geni ing papan sajrone patang dina. Dheweke duwe kekuwatan mental sing kuwat lan kekuatan fisik. Nalika aku ngewawancarai dheweke ing tanggal sing mengko, rai katon abang karo luka.

Okuzumo minangka desa gunung sing apik lan misterius sing dadi panggung mitos Jepang kayata legenda "Yamata no Orochi".

Sayange, pembuatan baja iki ora mbukak kanggo masarakat. Amarga ngasilake wesi uga upacara suci. Nanging, ing Okuzumo ana musium khusus "museum tatara lan pedhang" kanggo ngenalake pengarang baja iki. Ing museum iki, demonstrasi pedhang Jepang uga ditindakake, kaya sing dituduhake ing film ing ndhuwur.

Saiki pedhang Jepang kabeh nggunakake wesi sing diproduksi "Tatara" saka Okuzumo. Amarga wesi sing digawe ing pabrik modern ora bisa nggawe pedhang sing tajam lan atos. "Tatara" iki dilakokno dening dhasar keuntungan masarakat sing njaga teknologi produksi pedhang Jepang. Yayasan iki uga nduwe museum pedhang Jepang ing Tokyo. Yen sampeyan pengin ndeleng pedhang Jepang, aku bakal menehi saran menyang Museum Nasional Tokyo utawa museum ing ngisor iki sing dienggo dening Yayasan iki.

>> Pandhuan Okuizumo Resmi kasedhiya ing kene

>> Situs web resmi Museum Pedhang Jepang ana ing kene

 

Aku matur nuwun kanggo maca nganti pungkasan.

 

Babaging kula

Bon KUROSAWA  Saya suwe kerja dadi editor senior Nihon Keizai Shimbun (NIKKEI) lan saiki wis kerja minangka panulis web independen. Ing NIKKEI, aku dadi kepala editor editor babagan budaya Jepang. Ayo kula ngenalake pirang-pirang perkara sing nyenengake lan menarik babagan Jepang. Mangga deleng artikel iki kanggo katrangan luwih.

2018-05-28

Hak Cipta © Best of Japan , 2021 Kabeh Hak Dilindhungi.